Óvodás gyermekeknél a kommunikációs problémák sokfélék lehetnek. Mégis leggyakrabban motoros zavarokkal , artikulációs problémákkal vagy megkésett beszédfejlődéssel keresik fel a szakembert a szülők. Óvodánkban logopédus méri fel a gyerekeket és az egyéni problémák szerint biztosított az ovisok számára a logopédiai fejlesztés. A fejlesztés egyéni vagy két fős terápia keretében zajlik logopédiai szobánkban. Mindig szorosan együttműködve a szülővel a legoptimálisabb fejlődés eléréséért!

Óvodai logopédiai fejlesztés és annak jelentősége óvodáskorban

Az óvoda a kisgyermek számára rengeteg újdonságot és lehetőséget tartogat. Itt szerezhet új barátokat és fejlődhet is, ezzel pedig meg tudja alapozni az iskolai évek sikereit. A beszédfejlődés ebben a korban nem minden gyereknél egyforma, sok óvodás küzd nehézségekkel ezen a téren.

Nem véletlen, hogy a 2017/2018-as tanévtől kezdve az ötéves gyerekeken kívül már a hároméves korosztályt is kötelező jelleggel vetik alá logopédiai szűrésnek. Akiknél valamilyen lemaradást észlelnek a szakemberek a beszédfejlődésben, azoknak óvodai logopédiai fejlesztés keretein belül segítenek a felzárkózásban. Az óvodai logopédiai fejlesztés szükségességéhez nem férhet kétség, hiszen egyértelműen a gyermek érdekeit szolgálja.  A három évesek esetében még csak a nyelvi fejlettség szűréséről van szó, náluk a helyes artikuláció meglétének ellenőrzése még nem szükséges, mert az életkorukból adódóan fejlődésben vannak.

Az ötéves korosztálynál fontos tesztelni a beszédartikulációt, valamit azoknak a képességeknek a teljes és hiánytalan meglétét, amik majd az olvasás megtanulásának folyamatában válnak nélkülözhetetlenné.

Az óvodai logopédiai fejlesztés tehát már ebben a zsenge korban is sokat tehet azért, hogy minden gyermek, aki valamilyen mértékű lemaradást tanúsít, megkapja a szükséges segítséget a felzárkózáshoz. A logopédiai fejlesztés óvodásoknak gondoskodik róla, hogy a gyerekek minden olyan segítséget megkapnak, ami a jobb boldogulásukhoz szükséges. A szűréssel lehetőség van felkutatni a logopédiai hibákat, majd az óvodai logopédiai fejlesztésen  foglalkozni azokkal.

A mi intézményünkben is adott a logopédiai fejlesztés óvodásoknak, amit kifejezetten egyéni vagy maximum kétfős csoportokban oldunk meg. Minden kisgyermek haladásáról rendszeresen tájékoztatjuk a szülőket, ennek köszönhetően mindenről értesülnek és figyelemmel tudják kísérni a fejlesztés menetét. Az óvodai logopédiai fejlesztésről szívesen adunk bővebb felvilágosítást az érintetteknek személyesen vagy pedig az óvoda weboldalán feltüntetett elérhetőségeink egyikén!